Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2012

Mikä viini?
Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2012 (100 % Sauvignon Blanc; 16,48 € Alkon tilausvalikoimassa)

Minkä kanssa nautittu?
Kanasalaatti, hatsapuri

Mitä etiketti lupaa?
Runsas maku, helposti lähestyttävä

Mitä rypäle lupaa?
Sauvignon Blanc: kuivia ja hapokkaita viinejä, yrttejä, pistävyyttä, nokkosta, karviaista, herukkaa, "kissanpissaa karviaispuskassa", kasvuolosuhteiden mukaan aromeja ruohosta trooppisiin hedelmiin

Kommentit

M: Alkuperäisen suunnitelman mukaan meidän piti nauttia ruoan kanssa georgialaista viiniä, mutta se oli ehtinyt jo pilaantua. Plan B:nä nappasimme kaapista tämän viinin, joka päätyi meille alunperin erään viiniklubin jälkeen vetäjän kehuttua Villa Mariaa.

Aluksi pitää myöntää, että flunssa vaivaa, joten mitään mahdollisuuksia hienojen nyanssien erottamiseen ei ole. Viinin tuoksussa on herukkaa ja karviaista, varsinkin herukka tunkee esiin todella voimakkaasti. Maku on hapokas ja raikas, siinä on herukan vihreitä lehtiä ja karviaisen kirpeyttä. Varsin mainio ja tasapainoinen viini, joka sopisi myös kesäiseen picnic-pöytään. Suolaisen fetan kanssa viini ei oikein toiminut, samoin selleri oli sille hieman liian ärhäkkää, mutta kanan kanssa se sopi oikein hyvin. Plus-miinus-asteikolla ++.

J: Tuoksussa on herukkaa ja karviaista, molempien tuoksu on erittäin voimakas. Maku on herukkainen ja hapokas, jälkimaku on aavistuksen makea. Ihan hyvä, mutta melko yksipuolinen viini. Voisi sopia kanan lisäksi lohen tai muun rasvaisen kalan kanssa, mutta ei oikein sopinut fetan seuraksi. Lämpimänä kesäpäivänä tätä voisi juoda viilennettynä ihan sellaisenaan. Jyräävän herukkaisuuden vuoksi annan kuitenkin arvosanaksi vain +.

Viini muualla
Alko
Villa Maria

Kanasalaatti georgialaisittain

500 g broilerin (rinta)filettä
170 g hienoksi rouhittuja saksanpähkinöitä
1 rkl korianterinsiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1,5 tl suolaa
2,5-3 rkl punaviinietikkaa
1 makea sipuli
puoli ruukkua tuoretta korianteria
puoli ruukkua tilliä
kaksi varsisellerin vartta
1 dl granaattiomenan siemeniä
vajaa ruukku jäävuorisalaattia tai vastaavaa
oliiviöljyä
suolaa

Viipaloi broilerifileet muutamaksi viipaleeksi. Sekoita saksanpähkinärouhe, korianterinsiemenet, suola ja etikka ja puserra sekaan valkosipulinkynsi. Levitä seos broileriviipaleiden päälle, anna maustua ainakin 15 min. Paista pähkinäseoksella peitettyä broileria 170 asteessa 25 min. Pilko sipuli, tuore korianteri, selleri ja tilli, lisää joukkoon hieman oliiviöljyä, suolaa ja pippuria ja anna maustua broilerin maustumisen ja paistamisen ajan. Tee salaatista ja sipuli-korianteri-selleri-tilli-seoksesta salaattipeti, nosta broilerisuikaleet päälle ja koristele granaattiomenan siemenillä.

Inspiraationa About Georgia: Katmis Mkhali (Chicken salad)

Hatsapuri

200 g (yksi purkki) bulgarianjogurttia
3 kananmunaa
1/2 tl leivinjauhetta
20 g voita
5 dl vehnäjauhoja
300 g fetaa
suolaa
oliiviöljyä, valkosipulia

Riko kananmunat ja vatkaa keltuaiset ja valkuaiset sekaisin. Lisää jogurtin sekaan vajaan kananmunan verran seosta, jätä loput täytettä varten. Sekoita leivinjauhe ja 3 dl jauhoja, lisää taikinaan. Mausta taikina suolalla. Vaivaa pehmeä voi mukaan. Jatka taikinan vaivaamista leivinlaudalla ja lisää jauhoja, kunnes taikina ei tartu sormiin. Muotoile taikinasta kaksi soikeaa lättyä. Murenna feta kananmunan sekaan (jos feta on kovin suolaista, huuhtele se ensin). Annostele täyte lättyjen keskelle, taita reunat päälle ja pyöritä päädyt rullalle niin, että täyte ei pääse valumaan paistamisen aikana. Voitele halutessasi valkosipulilla maustetulla oliiviöljyllä. Paista 170 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes hatsapurien pinta on ruskea.

Inspiraationa About Georgia: Khachapuri