Château Ksara Reserve du Couvent 2008

Mikä viini?
Château Ksara Reserve du Couvent 2008 (40 % Syrah, 30 % Cabernet Franc, 30 % Cabernet Sauvignon; 8,99 €)

Minkä kanssa nautittu?
Libanonilaiset jauhelihavartaat ja tabbouleh

Mitä etiketti lupaa?
Puuta ja vaniljaa

Mitä rypäle lupaa?
Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua
Cabernet Franc: pippuria, tupakkaa, vadelmaa, viinimarjaa
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa

Viini muualla
Château Ksara
Alko
Viinistä viiniin

Muuta
Château Ksara Reserve du Couvent 2007

Kommentit

M: Ilmeisesti muutaman vuoden varastoiminen on tehnyt viinille hyvää. Se on paksuhkon täyteläinen, mausteinen ja hedelmäisen makeahko, mutta silti pippurinen. Ruoan kanssa viini sopi hyvin, mutta ei kuitenkaan sellaisenaan, vaikka maukasta olikin. Ksaraan voi aina luottaa, se on maanläheistä ja rehellistä käyttöviiniä. Hinta-laatusuhde on edelleen hyvä, vaikka viinin hinta onkin vuosien varrella noussut niin, että se ei enää ole alle kympin kategoriassa. Arvosanaksi viini saa ++.

J: Tuoksussa on nahkaa, puolukkaa, luumua ja mausteisuutta. Maku on vahvan mausteinen ja pippurinen, mutta myös hieman luumuisen makea. Tanniineja löytyy sen verran, että ei sopisi seurustelujuomaksi. Lihavartaiden kanssa viini sopi hyvin, menisi varmaan muunkin maustetun liharuoan kanssa. Erittäin hyvä viini, arvosanaksi annan ++.

Libanonilaiset jauhelihavartaat (8 kpl)

Varrastikkuja
700 g naudan paistijauhelihaa

Mausteseos
1 chili/cayennepippuri
1 valkosipulinkynsi
2 tl kuminansiemeniä
2 tl korianterinsiemeniä
2 tl suolaa
1 ruukku korianteria
½ ruukkua lehtipersiljaa
1 sitruunan kuori raastettuna
(½ dl pinjansiemeniä, minttua ja timjamia, jos haluat)

Laita puiset varrastikut veteen likoamaan ja ota jauheliha huoneenlämpöön noin 30 minuuttia etukäteen.

Hienonna mausteseoksen ainekset tehosekoittimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Sekoita mausteseos ja jauheliha. Tee taikinasta pallo, työnnä varrastikku läpi ja muotoile pallo sopivaksi pötkyläksi vartaan ympärille. Paista vartaita uunissa 200 asteessa noin 20 minuutin ajan.

Tabbouleh (6 hlölle)

2 dl couscous-ryynejä tai bulguria
6 tomaattia
1 punasipuli tai 2 kpl nippusipulia
1 valkosipulinkynsi
1 ruukku persiljaa
1 ruukku minttua
2 sitruunan mehu
mustapippuria
paprikajauhetta/paprikaa (kanelia)

Valmista couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Pilko muut aineet tarjoilukulhoon ja lisää lopuksi couscous. Mausta ja sekoita kunnolla. Anna tabboulehin maustua vähintään 15 minuuttia. Tarjoa rapeiden salaatinlehtien kanssa.