Decanter Wine Bar & Shop // Château Carsin 23.3.2016

Ison Omenan Decanterin viinibaari lopettaa tänään (niisk!) ja Decanter palaa pelkäksi viinitarvikekaupaksi huomisesta (1.4.) alkaen. Kiitos viinibaarivuosista, lounassalaateista, after workeista ja kiinnostavista tastingeista!

Viinibaarin viimeisen tastingin piti 23.3. itse omistaja, Château Carsin -viinitilan isäntä Juha Berglund. Tarjolla oli kuusi eri viiniä (20 €). Oli todella mielenkiintoista kuulla tilan historiaa ja viinien taustoista (ja vähän Decanterin ja Viini-lehdenkin taustoista). Kaikki Château Carsinin viinit tuotetaan nykyisin biodynaamisesti - kiinnostavaa.








Cuvée 25 -juhlavalkoviini
(50 % Semillon, 50 % Sauvignon Gris)
Tämä viini on tehty Carsinin 25-vuotisjuhlien kunniaksi. Se oli väriltään hyvin vaaleankeltainen. Haaleasta väristä huolimatta tuoksua ja makua riitti. Tuoksu oli raikas, sitruksinen ja hedelmäinen, jonkin verran myös karviaismarjainen ja yrttinen. Maku oli kevyt, herukkainen ja raikas, mukava hapokkuus teki siitä pirteän. Kiva, kepeä ja kesäinen nuorehko viini. Pidimme molemmat tästä valkoviinistä hitusen enemmän kuin toisesta.

L'Etiquette Grise 2014
(100 % Sauvignon Gris)
Viini oli kirkas ja vaaleankeltainen, ehkä jopa hieman haaleampi kuin edellisen viinin. Väri hämäsi jälleen, sillä itse viini oli hyvinkin aromaattinen. Sen tuoksu oli sitruksinen ja makeahko, hunajainen ja kookoksinen. Maku oli mineraalisen kuivahko, trooppisen hedelmäinen, hapokkaan raikas ja valkoherukkainen, kukkaisa ja hunajainen. Kesäinen viini tämäkin.
Sauvignon Gris on Sauvignon Blancin mutaatio, väriltään vaaleanpunainen rypäle. Sitä käytetään usein sekoiteviineissä tai siitä tehdään makeita valkoviinejä rypäleen korkean sokeripitoisuuden takia. Sauvignon Grisistä saadaan runsaita viinejä, joissa on trooppista hedelmää, mangoa, melonia sekä sitrusta ja sauvignoneille tyypillistä yrttisyyttä. Sauvignon Grisin tuotanto on pientä, Ranskassa sitä viljellään alle 500 hehtaarin alueella.


Carsin Rouge 2013
(80 % Merlot, 10 % Cabernet Franc, 4 % Malbec, 3 % Carmenere, 2 % Cabernet Sauvignon, 1 % Petit Verdot)
Carsinin nimikkopunaviinin väri oli helakanpunainen, hieman läpinäkyvä. Sen tuoksu oli maanläheinen ja siinä oli nahkaa, tummia marjoja, karhunvatukkaa, luumua ja ilmaantumisen myötä myös vaniljaa. Maku oli kevyehkö, tanniininen, hapokas, marjaisa ja pippurinen. Viini oli vielä nuori ja kaipasi seurakseen ruokaa.

Cuvée Noire 2010
(80 % Merlot, 10 % Cabernet Franc, 5 % Malbec, 3 % Petit Verdot, 2 % Carmenere)
Viinin väri oli tummahko punainen. Sen tuoksu oli marjaisa, makeahko, kirsikkainen ja vaniljainen, samaan aikaan myös maanläheisen multaisa ja paahteinen. Maku oli edellistä viiniä täyteläisempi, pehmeän tanniininen ja makeahko. Tummien marjojen seasta pystyi erottamaan mustaherukkaa ja luumua sekä hieman nahkaa.

Cuvée 2010
(70 % Merlot, 30 % Cabernet Franc)
Carsinin lippulaivaviinin väri oli tummanpunainen, ei enää ollenkaan läpinäkyvä. Sen tuoksu oli marjaisa ja herukkainen, vaniljaisen makeahko ja siinä oli mausteita ja savua. Maku oli makeahko ja kaikista viineistä täyteläisin, muhevan tanniininen ja marjaisa, paahteinen, kahvinen ja mausteinen. Carsinin viineistä tämä on lähinnä Bordeauxin tyyliä. Pidimme molemmat tästä punaviinistä eniten ja tastingissa käytiinkin teemaan sopivasti filosofinen keskustelu aiheesta "miksi paras on aina kalleinta?". Niinpä.

Liquoreux 2008
(100 % Semillon; jäännössokeria 110 g/l)
Oijoi, vanha tuttavuutemme! Makean valkoviinin väri oli tutun kullankeltainen. Tuoksu oli jälleen makea ja hunajainen, aprikoosinen ja appelsiinimarmeladinen. Maun aromit myötäilevät tuoksua ja hapokkuus tasapainottaa sopivasti makeutta. Olikohan tämä nyt se keskimmäisenä ViiniExpossa maistettu eli ei kaikkein makein vuosikerta kuitenkaan? Hyviä nämä kaikki aina ovat, oli vuosi mikä tahansa. Marjutin ehdoton ykkössuosikki kaikista viineistä.