Joululahjavinkkejä: Amarone x 3

Suosittu lahjaviini Amarone della Valpolicella on peräisin Italiasta Veneton alueelta. Se valmistetaan appassimento-tekniikalla kuivatuista viinirypäleistä, useimmiten Corvinasta, Molinarasta ja Rondinellasta. Sadonkorjuun jälkeen rypäleitä kuivataan sata päivää, jolloin niiden aromit tiivistyvät ja sokeripitoisuus kasvaa. Kuivatut rypäleet puristetaan, viini käytetään hitaasti alhaisessa lämpötilassa ja kypsytetään tammitynnyreissä jopa kolmen vuoden ajan ja pulloissa vuoden verran.

Amaronet ovat kuivia, täyteläisiä, alkoholipitoisia (aina yli 14 %), mausteisia ja rusinaisia ja niissä on kypsien hedelmien, viikunan, luumun ja kirsikan aromeita. Viinin nimi johtuu italian sanasta amaro eli karvas, ja jotkut Amaronet voivatkin olla hieman kitkeriä.

Rakkauden (amore) kanssa Amaronen nimellä ei ole mitään tekemistä, vaikka se sopiikin hyvin nautittavaksi sellaisenaan oman rakkaan kanssa. Jos haluat yhdistää Amaronen ruokaan, tuhti viini vaatii tuhtia ruokaa eli punaista lihaa tai riistaa tai kovia, voimakkaita juustoja ja viikunahilloa. Avaa viini ilmaantumaan muutamaa tuntia ennen tarjoilua ja tarjoile se hieman viilennettynä.

Tässä joululahjavinkkejä Alkon valikoimasta (kuvat Alkon sivuilta):



Perinteisen Amaronen ystävälle
Bolla Amarone della Valpolicella Classico 2011
(70 % Corvina ja Corvinone, 30% Rondinella ja paikallisia lajikkeita; 37,40 €)
Runsaassa maussa on viikunaa, herukka- ja kirsikkahilloa sekä vaniljaa, pitkässä jälkimaussa mausteita ja kaakaota. Viini on mukavaa juotavaa jo nyt, mutta ei pahastu varastoinnistakaan.



Modernin Amaronen suosijalle
Santi Amarone della Valpolicella 2011
(75 % Corvina, 25 % Rondinella; 33,90 €)
Modernit Amaronet ovat helpommin lähestyttäviä ja hedelmäisempiä viinejä kuin samanikäiset perinteiset Amaronet, joten tämä on hieman kevyempi, mutta silti täyteläinen vaihtoehto. Viinin maussa on kuivattua luumua, hilloista kirsikkaa ja jouluisia mausteita, kanelia ja neilikkaa, jälkimaussa paahdettua mantelia.



Kärsivälliselle kypsyttäjälle
Lamberti Amarone della Valpolicella 2012
(Corvina, Corvinone ja Rondinella; 19,99 €/0,375 l)
Kahteen edelliseen viiniin verrattuna tämä viini on vielä nuori eivätkä sen tanniinit ole aivan yhtä pehmeät, mutta viinissä on kehityspotentiaalia. Sen maussa on tummaa marjaa, kirsikkaa ja luumua, rusinaa, mausteita ja tummaa suklaata, jälkimaussa aavistus paahdettua mantelia.



Bonus kuohuvan ystävälle
Bolla Prosecco Extra Dry
(DOCG Valdobbiadene Prosecco Superiore; 14,99 €)
Bonuksena mainitaan vielä kuiva, raikas, päärynäinen, hieman kukkaisa ja limettisen pirteä Prosecco, jonka saa joulun aikaan vielä tyylikkäässä lahjapakkauksessa.