Masseria Surani Dionysos Primitivo di Manduria Riserva 2011


Mikä viini?
Masseria Surani Dionysos Primitivo di Manduria Riserva 2011 (DOC Primitivo di Manduria, Italia; 100 % Primitivo di Manduria; 21,90 € Baltic Princessilla vuonna 2015)

Minkä kanssa nautittu?
Pekonirisotto, pihvi

Mitä etiketti lupaa?
Italialaista punaviiniä

Mitä rypäle lupaa?
Primitivo (Zinfandel): ryhdikäs ja hedelmäinen, alueen mukaan joko pehmeä ja makea tai mausteinen ja tanniininen; punaisia marjoja, vadelmaa, karhunvatukkaa, anista, pippuria

Viini muualla
Masseria Surani

Kommentit

M: Aluksi viinin tuoksusta huomaa alkoholin (15 %), sen jälkeen nahkaa, luumua ja tummia marjoja. Maku on täyteläinen, kirpeän tanniininen ja kypsän marjainen. Ilmaantuminen pehmentää viiniä, alkoholi katoaa tuoksusta ja sen tilalle tulee vaniljaa ja mausteita. Myös maku pehmenee. Tanniinit eivät enää iske niin nopeasti, vaan myöhemmin ja maussa tuntuu ensin hilloista marjaisuutta ja hieman suklaata ja pippuria. Maukas ja täyteläinen Primitivo sopii suolaisen ja rasvaisen risoton kanssa hyvin, samoin naudan marmorifileepihvin kanssa. Mikään lipittelyviini tämä ei ole, vaan vaatii ruokaa seurakseen. Apulian viinit ovat viime aikoina olleet suosikkejani, niin tämäkin. Arvosanaksi viini saa ++.

J: Heti avaamisen jälkeen tuoksussa oli kypsiä tummia marjoja, viikunaa ja nahkaa. Maku oli mausteinen, tanniininen ja marjainen. Nahkaisuus väheni ilmaantumisen myötä ja tuoksuun tuli hilloisuutta ja vaniljaa. Myös mausteisuus väheni ja maku muuttui makeammaksi. Viikunan lisäksi makuun tuli luumua. Risoton kanssa viini sopi hyvin, samoin pihvin. Jälkiruokana olleiden mansikoiden kanssa viini ei sen sijaan sopinut lainkaan. Ehdottomasti ruokaviini. OIkein hyvä Primitivo, arvosanaksi annan ++.