Ravintola Basen viiniklubi // Suomi 100 -viinit 14.11.2017

Ravintola Basen tämän vuoden viimeisessä viiniklubissa Juha Berglund esitteli meille Château Carsinin Suomi 100 -viinejä ja niiden lisäksi muutamia yllätyksiä. Pari viineistä on saatavilla Alkosta, loput Carsinin omasta verkkokaupasta.

Blanc de Carsin 2016
(AC Bordeaux; Sémillon, Sauvignon Blanc; 12,49 €)

Väriltään hyvin vaalean Blanc de Carsinin tuoksu oli sitruksisen raikas sekä kirpeän karviaismarjainen ja herukkainen. Lisäksi tuoksussa oli vihreää omenaa ja ananasta. Pirteän hapokas, mutta melko mieto maku oli tuoksun mukainen: sitrusta, herukanlehteä, vihreää omenaa ja nokkosmaista yrttisyyttä.

L'Etiquette Grise 2016
(AC Bordeaux; Sauvignon Gris, Sauvignon Blanc)

Toinen valkoviini oli tehty melko harvoin eteen tulevasta Sauvignon Gris -rypäleestä. Sen tuoksu oli edelliseen verrattuna öljyisempi ja raskaampi, mutta samalla myös sitruksinen ja valkoherukkainen. Aromaattisessa tuoksussa oli myös yrttistä mausteisuutta. Viinin suutuntuma oli hieman öljyinen ja tuoksun kanssa samalla linjalla jatkavassa maussa oli lisäksi pähkinää ja mausteisuutta.

Tynnyrinäytteet vuodelta 2016

Valkoviinien jälkeen meidät yllätettiin vuodelta 2016 peräisin olevilla tynnyrinäytteillä.

  • Merlot 2 - Bio oli peräisin Carsinin ensimmäiseltä biodynaamiselta palstalta ja sattumalta myös tankista numero 2. 25-vuotiaiden köynnöksien rypäleistä tehty viini on kypsynyt puolen vuoden ajan vanhoissa tammitynnyreissä. Melkoisen rapsakka ja mehevä viini oli tumman marjainen (vadelmaa, mustikkaa, mansikkaa, karhunvatukkaa). Lisäksi tummasta ja tuhdista viinistä havaitsi mausteita ja nahkaa, kahvia ja multaisuutta.
  • Merlot 3 - Barriques puolestaan oli tehty 45-vuotiaiden köynnösten rypäleistä ja kypsytetty tammitynnyreissä. Se tuntui valmiimmalta kuin nuoremmista köynnöksistä peräisin oleva Merlot: viinin marjaisuus oli raikkaampaa ja kypsempää kuin edellisen viinin, lisäksi siinä oli tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa ja yleistuntuma oli muutenkin makeampi ja kevyempi kuin Merlot 2:n.
  • Cabernet Sauvignon oli tiukka, ryhdikäs ja tanniininen: makea mustaherukkainen marjaisuus, karhunvatukka, pippuri ja nahka yhdistyivät vaniljaiseen mausteisuuteen.
  • Cabernet Franc oli tuhti, mutta kuitenkin raikas ja pirteä. Hieman savuisessa ja hedelmäisessä viinissä oli punaisia ja tummia marjoja (mustaherukkaa, mansikkaa ja kirsikkaa), mausteisuutta, pienellä viiveellä tuntuvia pirteitä tanniineja ja mukava hapokkuus.
  • Petit Verdot oli makeahko ja vaniljainen, roteva ja robusti. Mustapippurisen mausteisuuden lisäksi viinissä oli mustikkahilloista marjaisuutta ja viipyilevät tanniinit. Petit Verdot'a viljellään Carsinin tilalla melko vähän, vain noin 500-600 köynnöksen verran.
  • Carmenere ei oikein sytyttänyt yrttisyydellään. Hieman kitkerässä viinissä tuntui vihreää paprikaa, pippuria, puolukkaa ja neilikkaa.

Tynnyrinäytteiden jälkeen saimme kokeilla pikaisesti Carsin-tyylisen eli Merlot-vetoisen viinin sekoittamista. Päädyimme molemmat käyttämään noin puolet Merlot'a ja noin 1/4 Cabernet Sauvignonia ja 1/4 Petit Verdot'a, mutta Marjut valitsi Merlot 2:n ja Jussi Merlot 3:n. 

Viinien sekoittamista olisi mielenkiintoista testailla enemmänkin, sillä jo näin lyhyen kokeilun jälkeenkin huomasi, kuinka viini voi olla enemmän kuin osiensa summa.

Cuvée Noire 2014
(AC Cadillac Côtes de Bordeaux; 90 % Merlot, 3 % Carmenere, 3 % Petit Verdot, 2 % Cabernet Franc, 1 % Cabernet Sauvignon, 1 % Malbec)

Ensimmäisen varsinaisen punaviinin maanläheisessä tuoksussa oli pippurista mausteisuutta sekä kypsää tummaa marjaa, luumua ja nahkaa. Samat aromit toistuivat hilloisen marjaisessa ja mausteisessa maussa.

Rouge de Carsin
(AC Cadillac Côtes de Bordeaux; Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Cabernet Sauvignon; 14,96 €)

Toisen punaviinin marjaisuus oli hieman keveämpää, vaikka sen tuoksu oli myös mausteinen ja hieman pippurinen. Maussa tuntuivat mausteisuuden lisäksi vadelma, puolukka ja punaherukka.

Terroir 2015
(AC Bordeaux; 100 % Merlot)

Tynnyrinäytteitä maistellessamme meidän käskettiin painaa mieleen Merlot 2 ja nyt selvisi, miksi: tämä viini on tehty saman palstan rypäleistä, mutta se on ehtinyt kypsyä vuoden pidempään. Terroir 2015 -viini oli notkea ja helppo. Sen tuoksussa oli kuningatarhilloa, nahkaa ja vaniljaa, maussa taas mustikkaa, karpaloa ja pippurista mausteisuutta.

Doux de Carsin 2010
(AC Cadillac; Semillon)

Ilta päättyi makeaan viiniin. Sen tuoksussa oli aprikoosia, rusinaa ja hunajaa, mukava hapokkuus taas tasapainotti appelsiininkuorista ja marmeladista makeutta. Viini oli hyvää niin kuin aina, mitäpä muuta tästä voisikaan sanoa.

***
Château Carsinin viinit ovat vanhoja tuttuja, mutta aina niistä löytää jotakin uutta. Katso myös: