Flat Rock Cellars Riesling 2014



Mikä viini? 
Flat Rock Cellars Riesling 2014 (Kanada; 100 % Riesling; 24,50 €)

Minkä kanssa nautittu? 
Vaahterasiirappi-sinappikuorrutettu kinkku ja vaahterasiirappiset uunijuurekset

Mitä etiketti lupaa? 
VQA Twenty Mile Bench -appellaation viiniä

Mitä rypäle lupaa? 
Riesling: omenaa, persikkaa, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Viini muualla 

Flat Rock Cellars

Muuta
Ed Madronich Sr. perusti Flat Rock Cellarsin viinitilan vuonna 1999 Niagaran putousten läheisyyteen. Tilalla viljellään reilun 30 hehtaarin alueella Chardonnayta, Pinot Noiria ja Rieslingiä sekä niiden lisäksi hieman Gewürztramineria. Tilan vuosituotanto on vuodesta 2008 ollut maksimissaan noin 180 000 pulloa vuodessa.

Kommentit 

M: Viinin tuoksu on lupaava. Siinä on kehittyneen Rieslingin petrolia, sitrusta ja makeaa trooppista hedelmää, kypsää ananasta ja mangoa. Tuoksun jälkeen maku on pettymys: makeaa hedelmää, sitrusta, jonkin verran petroolia ja vihreää omenaa. Ruokavalinta on huono; viini ei toimi kinkun ja juuresten kanssa ja sen maku jää latteaksi. Yllättävää, sillä Alkon mukaan viini on erittäin hapokas (8 g/l). Hapokkuutta ei kuitenkaan tunnu olevan riittävästi tasapainottamaan puolimakean viinin makeutta (sokeria 35 g/l) varsinkaan silloin, kun viini on ehtinyt lämmetä lasissa hetken aikaa. Ilman ruokaa hapokkuuttakin on - tai oikeastaan hapokkuus tuntuu aluksi, mutta vaihtuu nopeasti hunajan ja kypsän hedelmän makeuteen ja palaa jälleen sitruksisena pirteytenä jälkimaussa. Makeuden takia mieleen tulevat Moselin Rieslingit, esim. Moselland Riesling Kabinett

Vaikka symppaan Kanadaa (paitsi jääkiekon MM-kisojen aikaan) ja vaikka viinin tuoksu on herkullinen ja maku suurimmaksi osaksi monipuolinen ja runsas, ailahteleva hapokkuus ei miellytä ja viinin hinta on sen verran korkea, että arvosanaksi jää 0.

J: Tuoksussa on limeä, kypsää omenaa, mineraalisuutta ja aavistus trooppista hedelmää. Maku on makea, trooppisen hedelmäinen ja mineraalinen, jälkimaussa on hapokasta vihreää omenaa. Kinkun kanssa viini ei sopinut kovin hyvin, kinkku olisi tarvinnut hapokkaampaa viiniä. Aasialainen, hieman mausteinen ruoka voisi sopia tälle viinille paremmin. Se menisi myös seurustelujuomana kuumana kesäpäivänä sopivasti viilennettynä. Viini on sinällään oikein mukava Riesling, mutta ylihintainen. Vastaavia saksalaisia Rieslingejä saa Alkosta paljon edullisemmin. Hinta-laatusuhteen vuoksi arvosanaksi tulee -.



Vaahterasiirapilla glaseeratut uunijuurekset


350 g uunijuureksia (porkkana, lanttu, palsternakka, purjo, sipuli)
2 rkl öljyä
2 rkl vaahterasiirappia
suolaa, pippuria

Sekoita öljy ja vaahterasiirappi, mausta. Kaada uunijuureksien päälle uunivuokaan ja sekoita. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, sekoita välillä paistamisen aikana.

Kokeile myös vaahterasiirappisinappia: sekoita 1 osa vaahterasiirappia ja 2 osaa sinappia, mausta suolalla ja pippurilla. Käytä kinkun kuorruttamiseen korppujauhojen kanssa tai Dijon-sinapin sijaan mausteena.

Biisiksi sopii Alanis Morrissetten Ironic.