Silja Line // Menu Nordic ja Silja 60 -menu

Pääsiäisen aikaan tuhlasimme kertyneitä kanta-asiakaspisteitä ja kävimme päiväristeilyllä Tukholmassa ihailemassa kirsikankukkia. Samalla testasimme Silja Serenadella sekä Bon Vivantin Menu Nordicin että Tavolàtan Silja 60 -menun.

Bon Vivant: Menu Nordic

Bon Vivantin talvikauden Menu Nordicin on suunnitellut Silja Linen Head of Restaurant Services Matti Jämsen. Viinit on valinnut Silja Symphonyn sommelier Peter Björkfors.

Shrimp & Waffle
Torre Rosazza Pinot Grigio

Ensimmäisenä alkuruokana oli savustettuja katkarapuja, tillimoussea ja rapeaksi paistettua vohvelia. Tuoksultaan hieman makea, päärynäinen, herukanlehtinen ja sitruksinen Torre Rosazza Pinot Grigio (Colli Orientali Friuli, Italia) täydensi hyvin savuisia katkarapuja ja raikasta tillimoussea. Kirpeän karviaismarjainen ja aavistuksen mineraalinen valkoviini oli muutenkin varsin miellyttävä tuttavuus. Hyvä aloitus.

Beef & Caper
When We Dance Chianti

Toisena alkuruokana tarjottiin ruskealla voilla maustettua härkätartaria, kaprismajoneesia ja suolakurkkua sekä niiden kanssa Stingin When We Dance Chiantia (Toscana, Italia). Viini oli huumaavan tuoksuinen: vastakaadettua koivua, mausteita, marjoja, puolukkaa, mustikkaa, nahkaa... Sen maku ei ollut yhtä huumaava, oikeastaan se oli jopa vähän mehumainen (yllättävää chiantilta), mutta tartarin kanssa miedon tanniininen viini soi täydellisesti yhteen. Jopa enkelit pakenivat ja piilottivat siipensä.

Leek & Potato
Bricco dei Guazzi Chardonnay

Kolmaskin alkupala maistui, tosin odotukset tartarin jälkeen olivat suuret. Purjo-perunakeitto on klassikko ja yhtä hyvää kuin tartarkin, samoin juustokeksi oli rapea ja herkullinen. Keiton kanssa tarjottiin Bricco dei Guazzi Chardonnayta (Piemonte, Italia). Raikas, tammittamaton chardonnay oli hyvää, mutta keiton ja viinin yhdistelmä ei toiminut aivan yhtä hyvin kuin edelliset.

Pike-Perch & Horseradish
Bricco dei Guazzi Chardonnay

Marjut valitsi pääruoaksi paahdettua kuhaa, pinaattia, kukkakaaligratiinia ja tuoretta piparjuurta, joiden kanssa jatkettiin Bricco dei Guazzi Chardonnayn parissa. Kuha oli hyvää ja mehevää ja sen päälle raastettu piparjuuri kruunasi kaiken... Nam. Chardonnay jäi valitettavasti taas kakkoseksi.

Pigeon & Apple
Sister Moon

Jussi söi pääruokana paistettua kyyhkynrintaa, karamellisoitua omenaa ja punajuurta, joiden kanssa oli tarjolla toinen Stingin viini, Sister Moon (Toscana, Italia). ("I'd go out of my mind for you.") Viinin makea tuoksu oli maanläheinen, hilloinen, karpaloinen ja hieman taatelinen, maku seuraili tuoksun aromeja ja oli kohtalaisen tanniininen. Kyyhkynrinta puolestaan oli paistettu juuri sopivan kypsäksi ja lisukkeet sekä viini sopivat sen kanssa erinomaisesti.

Cloudberry & White Chocolate
Tenuta Sant’Anna Moscato Spumante

Jälkiruoka huipensi aterian: lakkakeiton, samppanjajäädykkeen ja valkosuklaan kanssa yhdistettiin makea kuohuviini, Tenuta Sant’Anna Moscato Spumante (Friuli, Italia). Lakkakeitto maistui melkeinpä ylitsepursuvan lakkaiselle, ja hunajainen ja omenahilloinen spumante toimi hyvin sen kanssa. Pirteät kuplat jättivät suuhun mukavan raikkaan tunteen, vaikka viinissäkin oli reippaasti makeutta. Loistava lopetus, aina ei todellakaan tarvitse raskaita, sokerisia jälkiruokaviinejä illan päätteeksi.

Menu Nordicin hinta on 109 € Club One -jäsenille viinien kanssa ja se on tarjolla vielä muutaman viikon ajan, 16.5. saakka.

Tavolàta: Silja 60 -menu

Silja Linen 60-vuotisjuhlien kunniaksi suunnitellun juhlamenun ovat luoneet neljän Silja Linen laivan keittiöpäälliköt koordinaattorinaan Matti Jämsen. Menu kiinnosti erityisesti, koska ruokiin oli yhdistetty meidänkin jo kertaalleen testaamiamme Carsinin Suomi 100 -viinejä.

Reindeer (Riku Alho ja Harri Salo / Baltic Princess)
Müllheimer Sonnenlay Riesling Zeppelin

Ensimmäisenä alkuruokana oli riimiporoa Sallasta ja marinoituja kasviksia, viininä Müllheimer Sonnenlay Riesling Zeppelin (Max Ferdinand Richter, Mosel, Saksa). Ensin hieman epäilytti - poroa ja valkoviiniä? Tämä riesling oli jo entuudestaan tuttu blinien kaveri, mutta poron kanssa sitä oli vaikea kuvitella. 

Tällä kertaa yhdistelmä oli kuitenkin enemmän kuin osiensa summa: puolimakea, sitruksinen, omenainen ja päärynäinen valkoviini oli sellaisenaan jopa hieman tylsä, mutta komppasi mainiosti etikkaisia kasviksia ja suolaista poroa. Mahtava aloitus.

Mushrooms (Tony Boman ja Eddy Brihed / Galaxy)
Les Darons Rouge

Kauden sienet paljastuivat siitakkeiksi ja ne tarjoiltiin avoraviolissa rakuunan kanssa. Viinin piti olla Rouge de Carsin magnum-pullosta, mutta saatavuusongelmien takia listalla olikin Les Darons Rouge (Jeff Carrel, Languedoc, Ranska). 

Grenache-vetoinen punaviini oli makea, marjainen ja mausteinen ja löysimme siitä mustetta ja tummia marjoja (mustaherukka, kirsikka, karhunvatukka). Pehmeän ja täyteläisen punaviinin kanssa sienet maistuivat hyvin. Viini ei vierastanut edes annoksen marinoitua punasipulia, vaan kaikki maut yhdessä toimivat hyvin - ja nimenomaan yhdessä, haarukkaan kannatti ehdottomasti kerätä pikkuisen kaikkea.

Oscar (Heikki Härmä ja Juha Tamminen / Silja Serenade)
Cuvée Noire “Suomi 100”

Pääruoaksi Marjut valitsi Oskarin leikkeen vasikasta, hummeria ja parsaa, jonka kanssa oli tarjolla Cuvée Noire “Suomi 100” (Château Carsin, Bordeaux, Ranska). Oskarin leike oli maukas ja Cuvée Noirekin tuttuun tapaan hyvää, mutta yhdessä ne eivät toimineet parhaalla mahdollisella tavalla. Viini kaipaisi seurakseen toisenlaisen pihvin, kypsä leivitetty leike ei ollut sille paras kaveri. Annoksen parsa oli mainiota.

Walewska (Heikki Härmä ja Juha Tamminen / Silja Serenade)
L’Etiquette Grise “Suomi 100”

Jussi söi pääruokana kuhaa Walewska, katkarapua ja perunaa, joiden kanssa tarjoiltiin L’Etiquette Grise “Suomi 100” (Château Carsin, Bordeaux, Ranska). Viinin tuoksussa oli yrtttisyyttä, vihreää omenaa, päärynää, ananasta ja mangoa. Suutuntuma oli vähän öljyinen, mutta samalla raikkaan hapokas. Kuhan ja perunan kanssa viini sopi oikein hyvin. Parsan kanssa viini ei sen sijaan ollut ihan täydellinen valinta.

Tarte Tatin (Jyrki Tulkki ja Jonas Niklasson / Silja Symphony)
Liqoureaux

Jälkiruoka oli hyvää, mutta koskapa se ei olisi? Tarte Tatinin karamellisoitu omena olisi jo sellaisenaan mennyt hyvin Liqoureauxin (Château Carsin, Cadillac, Ranska) kanssa, mutta vaniljajäätelö kruunasi sokeriöverit.

Menun hinta on 87 € viinien kanssa ja se on saatavilla vuoden loppuun saakka.

***
Jos nyt valita pitäisi, meitä miellytti enemmän Bon Vivantin Menu Nordic.

Myöskin Bon Vivantin viinibaarissa oli jälleen hyvä valikoima ja loistava palvelu - ihanan kalliiksihan se tuli, kun laseittain oli tarjolla mm. Emiliana Coyamia, Dow'sin vintage portia ja myymälässä italialaisia herkkuja, toinen toistaan paremman kuuloisia Rieslingejä, Cheval des Andesia ja listan ulkopuolelta Pannier Blanc de Blancsia...

Kummassakin menussa alkupalat tekivät suuremman vaikutuksen - lieneekö syynä sitten ollut nälkä vai pääruokia onnistuneempi viinien paritus, mene ja tiedä. Vastinetta rahoilleen molemmissa kuitenkin sai.